Monday, January 04, 2010

Membuka Tirai 2010 / 1431

Sudah hampir 2 dekad aku hidup atas muka bumi ini. Terasa cepat masa itu berlari. Cuma aku yang masih 'merangkak'. Merangkak dalam menceduk ilmu yang maha luas, merangkak dalam memahami perihal masyarakat dan keadaan sekeliling, merangkak dalam mendekatkan diri kepada Sang Pencipta, merangkak dalam mengetengahkan polemik sejagat.

Pelbagai tanggungjawab dan komitmen menghiasi pembuka tirai tahun ini. Tanggungjawab sebagai seorang anak kepada orang tua, pelajar kepada ilmunya, makhluk kepada khaliqnya, 'tentera' kepada 'kumpulannya' dan berbagai lagi. Mungkin inilah HIJRAH aku, yang terkadang imannya jatuh merudum bak air terjun, yang terkadang tenang bergenang bak air di kolam.

Bermulanya tahun baru Muharam 1431 H, aku sudah pun berada di Nilai. Memulakan tahun baru dengan memenuhi harapan kedua orang tua dan adik-adik melawat sekitar Kuala Lumpur, Nilai dan Port Dickson. Harapan agar mereka tidak rajuk hati dek hanya kepulangan yang sebentar di rumah.

Setelah itu, keputusan perperiksaan semester lepas menjengah diri. Berbondong-bondong pesanan ringkas bertanyakan soalan yang sama. "Slm. Dh tengok result ka syeikh. Dpt bp?". Alhamdulillah, setakat inilah usaha yang setimpal dengan balasanNya. Masih mampu mengukir senyuman di bibir. Tahniah kepada semua sahabat seperjuangan atas keputusan antum dan antunna. Hidup mesti diteruskan. Hari ini adalah lebih baik dari hari semalam.

Yang pastinya, hidup ini menuntut pengorbanan dan penghijrahan. Dari bab besuci, berpindah kepada bab nikah kahwin. Mungkin ini menjadi sedikit pengubat buat beberapa orang sahabat tatkala 10 subjek menghiasi jadual semester ini. Masih jauh perjalanan. Masih banyak ilmu yang belum dikutip. Manfaatkan sebaiknya waktu yang masih ada wahai sahabat.

p/s: agak terlewat utk publish post ni..

0 comments:

Modified by Blogger Tutorial

::Insan Biasa:: ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP