Sunday, March 07, 2010

meniti minggu 'ujian'...

Benarlah kata Nabi, 2 nikmat yang selalu manusia lupakan iaitu nikmat sihat dan masa lapang. Berapa ramai sangat manusia di atas muka Bumi ini ingat Allah waktu sihat? Bila dah sakit baru mengaduh, "Ya Allah sakitnya...". Berapa ramai yang ingat Allah waktu lapang dan senang? Yang tahu bila dah kesuntukan masa, "Ya Allah, tak sempat nih...".

Inilah yang berlaku kepada aku minggu ni. Dilambakkan dengan assignment yang bertimbun-timbun (sbb ak x wat awal2), ditambah lagi dengan Minggu Integriti (retorik ja...), siri-siri meeting yang menanti, dan yang terbaru Debat Piala Naib Canselor. Kali ini, dah masuk 3 kali aku masuk Debat NC. Dah macam muka aku familiar sangat kat Debat NC ni. Sampai orang pun dah tegur, "ai, macam dah banyak kali masuk". Tapi nak buat macam mana, aku minat jugak dengan debat ni. Cuma takut ja nak lawan peringkat luar. Mau terketaq-ketaq sorang kat situ. So, main kat dalam-dalam ja lagi best.

Alhamdulillah, sekali lagi aku mewakili FSU dalam pasukan Debat Arab. Memang meletihkan kepala hotak ni. Tapi banyak manfaatnya jugak. Kadang-kadang terasa jugak nak keluar ja dari arena perdebatan ni. Terasa banyak komitmen lain yang terabai. Maaf sahabat-sahabat sekalian. Sapa-sapa yang group assignment dengan aku memang terasa bila assignment tak siap. Minta maaf sekali lagi. Untuk semua pendebat, khususnya pendebat Bahasa Arab, kamu semua memang mantap. Aku hanya budak baru belajar. Terutamanya budak-budak Tamhidi yang memang power3x...moga kita bertemu di Jaulah Rubuq Akhir (suku akhir..), separuh, dan akhir Insya Allah. Tetapkan niat bukan semata-mata untuk menang, tapi adalah menimba Ilmu kerana Allah. Kemenangan hanya nilai tambah kepada yang berusaha.

Minggu ini banayak menguji aku, terutama dari segi pengurusan masa...."Ya Allah, Kau permudahkanlah hari-hariku yang bakal mendatang ini..."

p/s: xda pic nak letak....


3 comments:

Lukisan Hati said...

nta pn hebat..da dpt afdal munazir..3x masuk nc msti dapat afdal munazir..tu tndanye x mustahil nk g peringkat luar..asean tahun ni insya-ALLAH!

Fazareez Fauzi said...

Haha..dpt skali ja. Xla smpi jd hakim kn....hehe

sarah said...

jd hakim x dpt afdal munazir..
mane lg hebat?

Modified by Blogger Tutorial

::Insan Biasa:: ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP